Skip to content

Поблиску до природата – зеленило во ентериерот

Започна сезоната на расцветување и озеленување што е одлично време да делуваме паралелно со природата и да го освежиме ентериерот. Во случај да се прашувате зошто да го оплемените просторот со зеленило споделуваме неколку бенефити. Ќе се зачудите колку бенефити ги земаме здраво за готово, без да сме свесни дека ги уживаме токму благодарение на растенијата.

Без оглед на тоа која е мотивацијата зад интересот за внатрешна декорација со растенијата, покрај подобрената средина како Зен и естетската привлечност, растенијата помагаат во намалување на стресот и напнатоста, тие можат да ја намалат бучавата во просторот, да создадат мирна средина, значително да го подобрат квалитетот на воздухот и да го подобрат целокупното ментално здравје и благосостојба на една личност.

Естетска префинетост и омекнување на изледот во опкружувањето

Кога зборуваме за ентериерот, додавањето растенија создава контраст со тврдите површини. Затоа дизајнерите и луѓето со истенчен вкус преферираат да ги постават растенија во близина на ѕидови од тули или остри агли. На тој начин се приденосува кон визуелна претстава на ентериерот за тој да изгледа помек, а ќе се добие и поудобно чувство и благосостојба во просторот. Мали и големи дрвја, растенија, сукуленти, папрати и други растенија можат да ја подобрат естетиката на ентериерот. Растенијата во ентериерот додаваат боја, даваат амбиент, го освежуваат и даваат живот во просторот.

Придонесуваат кон намалување на стресот

Блиску до зеленило се чувствуваме поудобно, помалку стрес доживуваме кога има растенија околу нас. Веруваме дека секој од нас го осетил тоа чувство на релаксираност во природа, за што покрај доказот кој си го даваме ние самите има голем број на студии кои го поддржуваат истото. Секогаш кога ќе помислите на мирна средина, веројатно се замислувате себеси во амбиент налик на Зен, со бујни зелени растенија наоколу и водопади што течат кои тивко ве смируваат и релаксираат. Многу истражувања покажуваат дека вработените се попродуктивни во канцелариите полни со растенија и цвеќиња, а учениците покажуваат подобри резултати во зелени средини. Зелената боја на растенијата го релаксира умот и го олеснува телото. Што мислите за комбинација на техники наследени од древните зен учители и растенија? Класичните Зен градини се создадени во храмовите на Зен будизмот во Кјотo. Тие се наменети да ја имитираат природата и служат како помош за медитација. Цртањето на бранови во песокот се практикува за подобрување на концентрацијата и смирување на умот. Варијациите на линиите во песокот се креативен и инспиративен предизвик.

Подобрување на квалитетот на воздухот

Како сезона на будење и нови почетоци, пролетта е совршено време за подлабоко да погледнете кон нештата и релациите што повеќе не ви користат. Ова може да се непотребни предмети во вашиот дом што ќе ги подарите некому или намалување на комуникацијата со луѓе со кои немате меѓусебно разбирање. Па така, направете еден детокс на вашиот дом, но и на вашето ментално здравје со тоа што ќе поставите нови граници во односите со останатите луѓе.

Зголемена благосостојба

Особено е важно грижата за своето психичко здравје. Поседувањето и грижата за растенијата помага да се подобри емоционалното здравје. Во комбинација со ефикасни техники за управувањето со стресот ќе добиете рецепт за зголемување на целокупната благосостојба. Додавањето на неколку растенија за во ентериер ќе ви помогне да ја ослободите напнатоста, да го намалите стресот, да се чувствувате смирени и да се чувствувате среќни.

Стишување на вишокот звуци

Истражувањата покажуваат дека растенијата помагаат во намалувањето на бучавата од прометните улици, исто така, се покажа дека ги намалуваат нивоата на бучава во затворен простор. Растенијата и нивните лисја апсорбираат и рефлектираат бучава, што пак ја прави околината поудобна. Додавањето растенија во вашиот простор е лесен начин за филтрирање и апсорпција на вишокот звуци со цел да се обезбеди помирна и помирна средина за другите